Her şeyin bir zamanı var, der büyüklerimiz…
Son zamanlarda mevsimsel beslenmenin hem insan hem de dünya sağlığı için daha iyi olduğu vurgulanıyor. Doğanın sunduğu sebzeler ve meyvelerin de kendilerine has ekme ve mahsul verme takvimi var. Mevsiminde meyve ve sebze tüketmek, bu besinlerin yetişmesini sağlayan koşulların var olması nedeniyle daha sağlıklıdır Mevsim dışında tüketilen besinler, serada ya da başka bir yapay ortamda yetiştirildiği için tohumlarında değişiklikler meydana gelebiliyor. Kış yağmuru ile yetişen bir meyve ile serada yetişen bir meyvenin maalesef ki besin değeri ve kalitesi aynı olamayabiliyor. Ayrıca mevsim dışı üretilen meyve ve sebzelerin daha uzun ömürlü olması ve hızlı yetişebilmesi için tarımsal ilaçları da tercih edilebiliyor. Bununla birlikte, FAO sürdürülebilir beslenme için mevsiminde beslenmenin önemli olduğunu vurguluyor.
Meyve sebzeleri mevsiminde tüketmek için 4 neden:
1- Besleyici değeri daha fazladır:
Mevsiminde yetişmemiş meyve-sebze üretiminde hibrit tohum, böcek ilacı ve kimyasal gübre kullanım miktarı daha fazladır. Antioksidan özellikleri daha fazladır. İnsan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller mevsiminde yetişen meyve-sebzelerde bulunur.
Örneğin yazın serinlemeye ihtiyacımız olduğu için daha çok su içeriği yüksek olan karpuz, kavun, salatalık, çilek gibi besinler yetişir. Kış aylarında ise vücudun soğuktan korunmaya ihtiyacı olduğu için C vitamini içeriği yüksek olan portakal, mandalina gibi turunçgiller yetişir.
2- Lezzetlidir:
Mevsiminde yetişen meyve-sebzeler kimyasal gübre kullanılmadan doğal yollarla ve zamanında üretildiği için daha lezzetlidir.
3- Ekonomiktir:
Mevsiminde üretilen meyve ve sebzeler, doğanın katkısıyla büyür. Yerel gıdalar çok uzaklardan gelmediği ve o bölgede üretildiği daha az enerji ve fosil yakıt kullanılır. Bu sayede çevreye salınan karbon miktarı ve maliyeti azalır.
4- Çevre için daha sağlıklıdır:
Mevsimsel beslenerek, yerel gıda tüketiminizi arttırırsınız. Yerel gıda üretimi, o bölgede doğal olarak yetişen yiyecekleri temel aldığı için daha az suni gübre ve böcek ilacına ihtiyaç duyar. Böylece tarım arazilerinin ve su kaynaklarının zararlı kimyasallar ile zehirlenmesi riski azdır.
İçinde bulunduğumuz ekim ayında meyve-sebze yetişiyor birlikte inceleyelim:
Ekim ayı sebzeleri; Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana, kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.
Ekim ayı meyveleri; Armut, ceviz, üzüm, elma, greyfurt, mandalina, muz.